Friluftsliv och natur är underbart!

Det finns få saker här i livet som är skönare än att vara ute i naturen och insupa den friska luften samtidigt som man kanske njuter av en fin utsikt. Och det bästa är att det är helt gratis med tanke på allemansrätten.

Naturen

Naturen är en del av biosfären, och den återfinns i troposfären. Naturen finns i många skepnader, såväl i bergsmassiv som i djupa urskogar. I Sverige har vi mycket skog medan det på Malta i stort sett bara är massor med klippor och stenar. Många från andra länder kommer till Sverige för att njuta av naturen här, och speciellt för att få en glimt av de vackra norrskenen som är väldigt sällan skådade söder om Norrland.

Allemansrätten

Allemansrätten är viktig att känna till för de som strävar i naturen. Den förkunnar att man får röra sig fritt i hela Sverige så länge det inte är på någons tomtmark. Man får plocka blommor så länge de inte är fridlysta och fotografera djur så länge man inte stör dem.

Friluftsliv

Friluftsliv är i princip beroende av att man befinner sig i naturen. Det är i naturen man kan vandra, springa, åka skidor, plocka bär, paddla med mera. Det finns ingen åldersgräns för att ägna sig åt friluftsliv, men små barn bör inte röra sig längre sträckor utomhus själva.

Vad man inte får göra i naturen

Som med allt annat är naturrätten reglerad i lag. Man får exempelvis inte köra motorfordon i naturen om markägaren inte gett sitt uttryckliga tillstånd. Ej heller får man campa i vildmarken längre perioder utan tillstånd. Att plocka bär och svamp är okej så länge de inte är fridlysta. Att ägna sig åt jakt får man inte göra utan jägarexamen.

Att antända en brasa ska göras kontrollerat och helst vid en förberedd grillplats. Att elda direkt på klipphällar är inte tillåtet då värmen kan orsaka sprickor i berget.