Strängnäs

Ortnamnet för ju onekligen tankarna till något som inte är så lekfullt eller roligt att besöka. Men misströsta inte, det finns många trevliga saker att göra i Strängnäs med omnejd.

Var ligger Strängnäs?

Strängnäs ligger cirka 5 mil rakt väster om Stockholm, i Södermanlands län. Kortaste vägen att ta sig till Stockholm med bil från Strängnäs är att åka väg 55 söderut för att sedan byta till E20 österut. Då åker man via Södertälje till den kungliga huvudstaden.

Kända sevärdheter

I Strängnäs finns det en del saker som är värda att lägga på minnet. Domkyrkan är ganska särartad i sin utformning på ett elegant och tidlöst sätt. Det är även en gammal militärstad med regementsbyggnader och museum att utforska.

Varför är domkyrkorna så omtyckta i Sverige?

I Sverige så är domkyrkorna ofta mycket påkostade, i både Lund och Uppsala finns ståtliga kyrkor att bevittna. De bär ofta på en anrik historia från medeltiden och ibland ännu längre tillbaka i tiden. I Uppsala domkyrka ligger Gustav Vasa och hans gemål begravda. Det är alltså på samma gång spännande men också lite kusligt att befinna sig i sådana miljöer. Just Strängnäs var platsen där nyss nämnde konung blev utvald till konung av Sverige tack vare ett riksdagsbeslut som förkunnades i Roggeborgen, ett residens i Strängnäs.

Trakterna runt Stockholm är exploaterade

Man måste komma ihåg att Strängnäs ligger hyfsat nära Stockholm, och vara beredd på att bostadspriserna kan vara höga. På helgerna är det vanligt att stockholmare åker till Strängnäs för att andas ut från storstadens jäkt. Man ska också komma ihåg att priserna för en sommarstuga kan vara höga omkring Stockholm, och Strängnäs är inget undantag från regeln. Å andra sidan är det bra om man nu redan bor i Strängnäs. Det är lättare att sälja sin bostad till ett acceptabelt pris med tanke på närheten till Sveriges mest eftertraktade stad att bo i.